Hushuvud

Barnsäkra hemmet – Checklista och produkter för ett barnsäkert hem

barnsäkra hemmet checklista för ett barnsäkert hem

Barnsäkra hemmet med vår unika checklista där vi tar upp allt från de mer uppenbara och välkända farorna som spis, eluttag och grindar, till sånt som man normalt inte tänker på eller vet om.

I den här guiden använder vi all vår erfarenhet som riskanalytiker, besiktningsmän och småbarnsföräldrar och går igenom vad du kan kontrollera och komplettera med. Plus en massa annat bra att tänka på när du ska barnsäkra hemmet.

Snabbvalsmeny:

 • 1. Barnsäkerhet gemensamt för alla rum

 • 2. Barnsäkra köket

 • 3. Barnsäkra badrummet

 • 4. Barnsäkra mot fall

 • 5. Barnsäkra inomhusluften

 • 6. Barnsäkra utomhus

 • 7. Produkttips för ökad barnsäkerhet

 • 8. CE-märkning av barnprodukter

1. Barnsäkerhet gemensamt för alla rum

De flesta rum har något som behöver ses över om du ska barnsäkra hemmet. Följer du den här listan och kollar av, rum för rum, så minskar du riskerna att ditt barn får i sig något ohälsosamt, slår sig eller på annat sätt skadas.

Barnsäkra eluttagen

Eluttagen är förmodligen det som oftast tas upp inom ämnet barnsäkerhet - just för att det är så ofantligt farligt med eluttag. De sitter i perfekt höjd för barn att krypa fram till och stoppa in saker eller pilla med. Och små fingrar kommer åt lite varstans.

Nu har de flesta eluttag redan integrerade petskydd då det har funnits sådana sedan mitten av 50-talet och det blev föreskrivet av myndigheter att alla hus skulle ha petskydd från 1988. Men är du osäker så är det klart bättre att ha ett extra petskydd.

Barnsäkra hårda och vassa kanter

Att se sitt barn vingla omkring bland olika möbler med vassa hörn är något av en mardröm för alla föräldrar. Genom att sätta dit hörnskydd så gör det förvisso fortfarande ont att slå i men du minskar definitivt risken för allvarligare skador.

Barnsäkra fönsterbänken

Många rum har relativt lågt placerade fönsterbänkar (från 60-90 centimeter upp) som är ett smörgåsbord för barn. Särskilt när barnet börjar gå eller stödja sig mot saker själv. Blommor, småpynt och gardiner bör man rensa undan och helt enkelt klara sig utan ett tag.

Barnsäkra rullgardiner och persienner

Har du fast monterade persienner i ett fönster eller rullgardiner med snöre så se till att det inte hänger ner några snören, vira de så att de sitter högt uppe - ett barn kan nämligen trassla in sig i snörena och med det följer risk för strypning.

Barnsäkra fönster och dörrar

Fönster och dörrar är ofta anledningen till att små fingrar kommer i kläm. Något som man kan lösa med dörrstopp och vädringsbeslag.

Ett vädringsbeslag som är barnsäkrat ger inte bara möjligheten till att vädra utan att fönstret blåser igen utan hindrar även att det öppnas helt. Se därför till att alla fönster har vädringsbeslag installerade om du bor i lägenhet högt uppe. Detsamma gäller för övervåningen i en villa. 

Låga fönsterrutor i fönster och dörrar

Bor du i ett äldre hus och har låga fönsterrutor så kolla upp om dessa är härdade eller inte. Flygande leksaker eller springande barn kan lätt slå sönder ett fönsterglas. Och är glaset inte härdat så bildas det skärvor som man kan skära sig riktigt illa på.

Har du låga fönsterrutor i exempelvis ett äldre hus där det saknas härdat eller splitterskyddat glas så går det att komplettera med säkerhetsfilm.

2. Barnsäkra köket

Ett kök är en naturlig samlingsplats och det blir ofta att man inreder en lekhörna eller plats där man har uppsikt över sitt barn när man lagar mat eller diskar.  Och barn är nyfikna av sig och kommer därför att utforska köket, för det är ju där dess föräldrar också är! Men i köket finns en hel del uppenbara risker.

Barnsäkra spis och ugn (golvstående)

Har du en golvstående spis och ugn i kombination så tänk på följande:

 • Kolla att spis och ugn sitter fast i väggen. Genom att dra ut spisen rakt bakåt så ska det sitta en kedja eller ögla på baksidan. Den kedjan ska sitta fast i väggen och utgör på så sätt ett tippskydd utifall ett barn får för sig att hänga och klänga i ugnshandtaget.
 • Kontrollera att barnlåset till ugnsluckan fungerar - det är ofta som dessa går sönder.
 • Sätt på ugnen på maximal värme (250 grader) och känn efter om luckan eller glaset blir varm. I det fall det blir brännvarmt så finns det ett ugnsskydd att köpa (vi tipsar om produkter längst ner i den här artikeln).

Barnsäkra knivlådan

Som bostadsrättsinnehavare ansvarar man för allt som man kan nå från insidan förutom fönstrens utsida.

 • Sitter balkongräcket fast ordentligt? Har det rostat eller svajar det om man lutar sig mot det?

   

 • Om det är inglasat, går alla fönster att öppna och stänga ordentligt?

   

 • Hur ser det ut med målning? Börjar det lossna färg eller sitter den fast?

Barnsäkra kylskåpet

Kylskåpet och dess innehåll (beror på vad du har i det) är kanske inte en direkt fara för ditt barn. Däremot så kan själva kylskåpet, eller frysen, ta skada om det står öppet ofta och under längre stunder.

Genom ett enkelt kylskåpslås så förhindrar du att ditt barn får upp det. Den enda nackdelen är att det är stört omöjligt att öppna kylskåpet själv de gånger man står med en massa matvaror i famnen.

Barnsäkra kökslådorna

Dags att planera om köket något om du vill barnsäkra kökslådorna. Börja förvara saker som inte kan gå sönder eller som man kan göra sig illa på längst ner. Ett smart tips är att ha barnets tallrikar och muggar längst ner, på så sätt kan de med tiden plocka fram det själv.

Knivar och saxar kan vara sånt som du vill komma åt snabbt själv så då är det bättre att förvara dessa i en öppen plastlåda eller liknande. Ställ lådan längst in mot väggen där ditt barn inte kommer åt det.

En del barn kommer på att kökslådorna är utmärkta trappor om man drar ut de. Se därför till att åtminstone två lådor på mitten inte kan dras ut av barnet. Ett långt skohorn i plast eller kortare kvastskaft kan funka som ett stopp för de lådor som har öppna handtag.

Barnsäkra plastpåsarna

De tomma plastpåsar som många förvarar i en hållare under diskbänken är ytterligare ett ställe dit barn kan ha tillgång till.

Gör därför alltid en lagom hård knut på plastpåsar, utifall ditt barn får tag på en så riskerar de inte att kunna dra påsen över huvudet eller vira den runt halsen.

barnsäkra hemmet startpaket för barnsäkert hem

Startpaket för barnsäkerhet

Eluttag, vassa hörn och farorna i köket är något av grundläggande information. Om du helt saknar de skydd som vi tagit upp så rekommenderar vi att man åtminstone investerar i ett startpaket med det mest nödvändiga. Babydan har ett startpaket där det ingår bland annat petskydd, kylskåpslås och hörnskydd. Paketet kostar 199 kronor på Babyland och frakten är gratis (gäller alla köp gjorda på Babyland!). Du kan även plocka ihop det du behöver själv - i det fall du inte behöver eller redan har något av det vi har tagit upp.

Du hittar startpaketet här

3. Barnsäkra badrummet

I ett badrum så handlar det om att skydda mot halka och att barnet inte kommer åt i lådor. Men förutom att säkra upp badrummet genom olika åtgärder så finns det en viktig regel att komma ihåg:

Lämna aldrig ett barn ensam i en badbalja eller badkar.

Inte ens för en liten stund. Små barn löper drunkningsrisk inom loppet av två minuter och det räcker med så lite som bara 4 centimeter vatten.

Barnsäkra varmvattnet

Kontrollera hur varmt varmvatten du får ut i kranen. Det finns många hus som är felinställda vad gäller varmvattnets temperatur. Lägenheter regleras centralt men skulle vattnet kännas (eller mätas) till att vara för varmt så kontakta förvaltare eller hyresvärd.

En tumregel är att varmvatten ska vara strax över 50 grader och absolut inte över 60 grader på grund av risken för skållning.

Särskilt viktigt blir det när ens barn växer upp och börjar hantera vattenkran och/eller dusch själva. Att de lär sig att det blir varmt gör ingenting, men om de riskerar att få brännskador av den lärdomen är desto allvarligare.

Barnsäkra badrumslådorna

Förvarar du smink och rengöringsprodukter eller till och med medicin i badrummet så se till att ha dessa på en sådan plats där ditt barn inte når. Det går även att säkra så att lådan eller skåpet inte går att öppna av ett barn.

Barnsäkra dusch och badkar

Det blir lätt väldigt halt i en dusch eller ett badkar för ovana små fötter. Se därför till att ha en halksäker badmatta på plats.

barnsäkra badrummet, babblarna badmatta

Barnsäkra med Babblarna

Som förälder så går det knappt att undgå de färgade filurerna. Sedan Babblarna kom till under 2010-talet så har de gått från Youtube-sensation till rikstäckande dundersuccé. Så vad passar bättre än en badmatta av favoriterna som dessutom skyddar mot halka i dusch och badkar? Badmattan kostar 199 kronor på Babyland (fri frakt).

Du hittar badmattan med Babblarna här

4. Barnsäkra mot fall

Fall är den vanligaste skadeorsaken hos barn och risken följer med rätt länge under uppväxten. Från att ens barn är en liten baby som kravlar omkring - till att ens barn börjar springa, hoppa och klättra omkring.

Barnsäkra trappan

Trappor kan vara ganska otäcka. Särskilt i äldre hus med en trappa som vrider sig och trappstegen på insidan bara har någon centimeter yta att sätta foten på. Om du har en äldre trapp som vrider sig så är det att rekommendera att sätta upp ett extra handtag eller handledsstång. För oavsett hur många gånger du säger åt ditt barn att gå på rätt sida i trappen så kommer det att testa, både en och flera gånger.

För små barn som kryper runt så gäller det självklart att sätta upp en grind på ovanvåningen så att de inte kryper över kanten. När barnet blir äldre och börjar gå själv så ska det även finnas grind på nedervåningen.

I trappen gäller det att ha rätt sorts grind. Antingen en där sidorna skruvas in i väggen eller en spänngrind som är godkänd för trappor.

Tänk på att kontrollera att väggarna är stabila och hela så att de klarar att skruvas i eller stå emot trycket från en spänngrind. Du kan exempelvis provtrycka och slå lätt med baksidan av en skruvmejsel mot väggen för att kolla så att det inte finns någon bakomliggande skada i gips eller spånskivan.

Slutligen, en grind som monteras överst i en trapp ska alltid gå inåt. Inte utåt och ned mot våningen under.

Barnsäkra sittplatser

När det kommer till barnstolen så bör ett barn sitta fast med rem så länge de använder en barnstol. Ända tills man byter till en stol som barnet fritt får klättra upp och sätta sig i.

Många kanske struntar i remmen eller bältet när ens barn har blivit äldre men risken är stor att fastna eller halka och då spelar det ingen roll hur stabil och säker ens barn är på att ta sig fram i övrigt.

Barnsäkra föräldrasängen

När barn är mycket små så kan det kännas tryggt att ha barnet nära, även i sängen. Men att ha barnet i ens egna säng är också en fara för barnet.

Risken att man rullar på sitt barn är minimal om du inte sover riktigt tungt, i stort sett nära medvetslöshet. Men främst så är det en fara för att vuxensängar är normalt runt 60 centimeter höga. För ett barn är det ett högt fall om det skulle trilla ut.

För mycket små barn så är ett babynest därför att rekommendera, så länge barnet är så litet att det inte kan vända och rulla runt. När ett barn väl lärt sig att vända och hasa runt så ska det, med risk för fall, helt enkelt inte sova i samma säng som föräldrarna.

Barnsäkra spjälsängen

När det väl är dags för en spjälsjäng så tänk på att inte ha för mycket gosedjur, täcken och kuddar. Dels för att det kan bli varmt och svårt att andas. Och dels för att andra uppfinningsrika barn har lyckats bygga tillräckligt stor hög för att sen kunna klättra över sängkanten.

I en spjälsäng så är det även lätt för ett barn att fastna med ben och armar mellan spjälorna. Det klassiska spjälskyddet som knyts eller på annat sätt fästs mellan sängens sidor och madrassen förhindrar just detta.

Barnsäkerhet på skötbordet

Ett skötbord med höga kanter eller en skötbädd som är skålad ovanpå är något som vi rekommenderar. För även om du aldrig ska lämna ditt barn ensamt på skötbordet så kan ett barn vända och kränga runt, även fast du står där.

barnsäkra trappen med säkerhetsgrind

Spänngrind godkänd för trappa

Om du vill slippa infästningar i vägg och kunna flytta på en grind vid behov och dessutom tänkt använda den för trappen så måste den vara godkänd. Babydan Danamic Indikator är en godkänd grind som enkelt monteras och spänns med skruvar i sidorna och gör därför ingen skada på väggen. Grinden passar från måtten 73-80 cm (upp till 100 cm med förlängning). Grinden kostar 349 kronor och om du behöver förlänga så kostar den 199 kronor. Finns på Babyland och skickas utan någon fraktkostnad.

Du hittar Babydan's spänngrind här

5. Barnsäkra inomhusmiljö och luften

Även om det redan är mycket att plocka efter ett småbarn så glöm inte grundstädningen. Dammsug varje dag och våttorka golven en gång i veckan. Damm och partiklar i luften är slembildande och särskilt svårt är det för små barn att svälja slem. Damm kan även på sikt vara allergiframkallande och sprids snabbare i torr luft.

En annan sak som vi vill ta upp gällande inomhusmiljön är i det fall du bor i ett äldre hus där det ligger kvar gamla vinyl- eller plastmattor. Rent historiskt så har dessa tillverkats med mjukgörare (ftalater) som har visat sig vara hormonstörande för växande barn. Det är då en god idé att byta golv eller åtminstone begränsa hur mycket tid ens barn spenderar i ett rum med gamla plastmattor.

luftfuktare, barnsäkra hemmet och inomhusluften

Luftfuktare för barnkammaren

Ett sätt att underlätta både andning och minska dammspridning i ett rum är genom en luftfuktare. De finns i alla storlekar och prisklasser - här en luftfuktare som klarar sig själv i upp till 20 timmar för rum upp till 25 kvadratmeter.

Du hittar denna och fler luftfuktare på Ginza

6. Barnsäkra utomhus

Att vara med ens barn ute är givet, åtminstone så länge de är små. För vips så har de gett sig iväg för att undersöka någonting nytt och spännande. Eller stoppat någonting i munnen. Glöm heller inte:

 • Solskydd
 • Insektsskydd
 • Reflexer

Giftiga växter och blommor

Det finns faktiskt en del farliga växter och blommor som växer i Svensk natur och trädgårdar. De flesta är ovanliga och en del växer inte överallt i landet.

Några av de mer namnkunniga giftiga växterna som kan finnas är:

 • Liljekonvalj (får orange bär som kan locka barn)
 • Gullregn (buskträd som lyser fint gult och som kan locka barn)
 • Rhododendron
 • Azalea

Det här är bara ett axplock av vad som kan växa där du bor. Är du osäker på vad du har i trädgården så fråga med någon som är kunnig eller fota och lägg upp på Facebook eller trädgårdsforum. Alltid finns det någon som vet.

giftinformationscentralen finns även mer information om vilka buskar, blommor och växter som är giftiga. Tyvärr är den ganska svår att överblicka och ta sig igenom.

Den egna lekutrustningen

Allmänna lekparker och lekplatser i Sverige är strikt kontrollerade och besiktigas för att hålla rätt standard på skydd. Men när det gäller den egna lekutrustningen kan det ibland vara si och så med det. 

Några enkla tips för den egna lekutrustningen och leksaker är:

 • Kolla så att det är fritt åtminstone 3 meter bakåt och framåt från gungor och att det inte ligger större stenar eller rötter under.

 

 • Ha ett lock på sandlådan, katter och andra djur kan annars använda den som toalett.

 

 • Tvätta alltid av leksaker som legat ute en längre tid. Alger och mögel fäster lätt på uteleksaker, även på de av plast.

Högre höjder, trappa, altan et c

Utomhus är det sällan man sätter upp grindar för att hindra mot fall eller skador. Men det kan ändå vara idé att använda fantasin och sätta för där ens barn kan klättra upp eller trilla ner. Kolla även hur stort avståndet är mellan spjälor och staket.. Om avståndet mellan två stolpar (eller liknande) är mer än 10 centimeter och under 25 centimeter så kan ett barn fastna med huvudet.

liljekonvalj giftiga bär, barnsäkerhet

Liljekonvaljens röda bär dyker upp i slutet av sommaren och kan se aptitliga ut för ett småbarn. Men denna annars vackra blomma med vita klockor är giftig. Bara i små mängder leder bären till magsmärtor, feber och kräkningar. Liljekonvaljen är ett exempel på en av många giftiga blommor och växter som vi har i vår Svenska natur.

7. Produkttips för ökad barnsäkerhet

Att kunna barnsäkra hemmet är en hel vetenskap. Förutom det man själv kan göra med enkla medel så finns det tack vare modern teknik och uppfinnare en hel rad med produkter som lugnar och förenklar för oss föräldrar. Några exempel på dessa är:

barnsäkerhet i hemmet, andningslarm

Andningslarm

Snuza är det patenterade andningslarmet som registrerar rörelser hos ett sovande barn. Om larmet inte har registrerat någon rörelse efter en viss tid så vibrerar det först mot ditt barn och inväntar en reaktion eller rörelse. Vid längre uppehåll i rörelser så varnar det med signal så att föräldrarna hör. 

Du hittar Snuza andningslarm här
barnsäkerhet i hemmet, uv-tält

UV-tältet

Det är ingen nyhet att barn inte ska vistas för länge i solen. Det populära UV-tältet har ersatt parasollet och ger skydd vid strandbesök eller picknicken utan att man behöver smörja extra med solkrämer.

Du hittar detta och fler UV-tält här
barnsäkerhet gps klocka

GPS-klocka

En GPS-klocka passar något äldre barn som kommit upp i skolåldern där man med en app kan se vart ens barn håller hus. Klockan innehåller även larmfunktioner som barnet kan själv sköta.

Du hittar denna och fler GPS-klockor här

8. CE-märkning av barnprodukter

Sist men inte minst så tänk på att alla produkter som du köper för eller till ditt barn  måste vara CE-märkta. Det gäller oavsett om det är för barnsäkerhet eller leksaker. CE-märkningen är en försäkring och kvalitetsstämpel om att säkerhetskrav är uppfyllda av tillverkaren. 

Köper du genom en välkänd svensk handlare eller butik så kan du vara ganska säker på att det du köper är CE-märkt men kolla för säkerhets skull både manual och produkten efter CE-loggan.

ce-märkning av barnprodukter för barnsäkerhet

9. Summering

Barnsäkerhet i hemmet är ett brett ämne och det finns både direkta faror i hemmet och även dolda risker. De olika risker vi har identifierat och tar upp i den här artikeln är att:

 • Barnsäkra alla rum från risk för strömförande föremål, så som petskydd i eluttag
 • Barnsäkra mot klämskador i alla rum, gäller både fönster, dörrar men även lådor
 • Fallskador är vanligt, så säkra alla höjder och möbler som går att klättra på. Se även till att barnet är skyddat från att falla över huvud taget i exempelvis barnstol eller föräldrasängen. Skydd mot fall gäller även skydd mot halka och risken att slå sig i dusch och badkar eller mot vassa kanter.
 • Skador från värme är riktig otrevligt, så spis, ugn men även varmvattnet ska man kontrollera och hålla uppsikt över
 • Säkra upp inomhusluften och de material som ditt barn omges med. Det är en mer långsiktig barnsäkerhet att minska risker för allergier och sjukdomar.
 • Utomhusmiljön har även den sina faror. Här gäller det främst att alltid vara med ditt barn så att det inte stoppar i sig giftiga växter eller trillar från någon höjd (som altanen).
 • CE-märkningen av barnprodukter och leksaker är viktig. Den bekräftar att produkten är kontrollerad och lämplig att användas för ändamålet.

Att barnsäkra hemmet är ett sätt att minimera riskerna för att förhindra att ditt barn kommer till skada, men helt säker kan man aldrig vara. Det absolut bästa du kan göra är att själva vara där ditt barn är och hela tiden närvara med kärlek och omsorg.

Vi strävar alltid efter att ge nytta till våra läsare och använda all vår kunskap och erfarenhet i det vi skriver. Vår belöning för den tid och pengar vi lägger ner på det hela är i de fall någon köper något genom de samarbetspartners som vi länkar till så får vi en procentandel (varierande) utav köpesumman i ersättning.

I den här artikeln ger vi förslag och rekommendationer på produkter från främst Babyland som är en e-handel som erbjuder över 300 produkter inom barnsäkerhet och drygt 20 000 andra produkter för barn i sitt sortiment. Babyland levererar med fart och har alltid fri frakt som ett tillval och de har vunnit flera utmärkelser för sitt sätt att bedriva kundfokuserad handel. Vilket är anledningen till att vi rekommenderar och här har tagit upp ett urval av deras produkter.