Hushuvud

Låna till renovering – Välj lån efter ditt renoveringsbehov

låna till renovering

Genom att låna till renovering eller uppfräschning av ett hus eller lägenhet så investerar du i din bostad och gör en värdehöjande insats. Något som både du och banken har glädje av. För många gånger handlar det om att låna för att, förhoppningsvis, få mer tillbaka vid en försäljning.  Men det kan likväl handla om att underhålla och renovera för framtiden. Och beroende på vad du står inför så finns det olika vägar om du behöver låna till en renovering.

Här går vi igenom de möjligheter som finns för ett renoveringslån utifrån ditt behov och hur du bör agera och tänka för att inte dra på dig onödiga kostnader.

 • 1. Låna för att renovera, underhålla eller stora förändringar?

 • 2. Privatlån - Lån till renovering inför försäljning

 • 3. Höja bolånet - Lån för underhåll och renovering av hus

 • 4. Byggnadskreditiv - Lån för riktigt stora renoveringar

 • 5. Hur mycket behöver du låna för en renovering?

1. Låna för att renovera, underhålla eller stora förändringar?

Det ryms många olika åtgärder under vad vi normalt kallar renovering. Så tänk först över vad det är du behöver göra och vad du står inför.

Vill du göra en renoverande insats för att höja värdet på ditt hus eller lägenhet inför en kommande försäljning? Med rätt investerade pengar kan du öka värdet eller attraktionskraften för att dra fler spekulanter om du ska sälja din bostad.

Har du ett verkligt behov att fylla när det gäller underhåll eller driften av ett hus? Vi pratar då om att exempelvis lägga om taket som snart har gjort sitt - till att investera i ett nytt värmesystem för att få ner driftskostnaderna och en högre komfort.

Ska du totalrenovera eller bygga om hela huset med höga projektkostnader inblandade? Om du ska bygga till en våning eller bara ha kvar i stort sett grund och stomme för att sedan bygga nytt så fungerar sällan traditionella lån.

För beroende på vad du ska göra så finns det olika lån som passar olika bra.

2. Privatlån - Låna till renovering inför försäljning

I en undersökning utförd av Skandiamäklarna så uppgav 37% av spekulanter på visningar att deras främsta intresse låg i att hitta en bostad där det "bara var att flytta in" emedan enbart 3% var ute efter något att renovera själva.

Och att göra en enklare men genomgående renovering av exempelvis väggar och golv eller att byta kök har visat sig fungera flera gånger tidigare för att attrahera fler spekulanter och därmed öka chanserna för ett högre försäljningspris!

Om du nu är i det läget att du ska sälja din bostad så kan behovet vara dubbelt, du vill eller behöver renovera och du behöver låna. En renovering innan du säljer är en öronmärkt men tillfällig satsning. Därför är även lånet tillfälligt fram tills att du har sålt din bostad och du bör därför titta på att ta ett privatlån.

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, även kallat blancolån. Lånet behöver inte ha ett syfte och är heller inte låst i tid utan kan när som helst betalas tillbaka utan risk för straffränta eller avgifter.


Fördelar med ett privatlån om du ska renovera är:

 • Snabbare handläggning och utbetalning
 • Inga extra kostnader som exempelvis skriftlig värdering och nya pantbrev
 • Du kan snabbt betala tillbaka lånet vid försäljning
 • Möjlighet att senare binda blancolån till bolånet efter en värdering - i det fall du till sist väljer att inte sälja din bostad

Den enda nackdelen med ett privatlån är att det är en individuellt satt ränta som avgörs efter dina ekonomiska förutsättningar. Det gör att räntan oftast är högre än vid ett bolån. Se därför alltid till att det är rätt investering du gör för de lånade pengarna. Läs mer om hur du kan renovera för att höja värdet på hus och lägenhet innan försäljning.

Uppskatta och få minsta möjliga lånekostnad

Du kan själv göra en uppskattning på dina lånekostnader för ett privatlån genom Lendo.se. Från så lite som 10 000 upp till hur mycket nu ett nytt kök eller nya golv och väggar kostar i din renovering. Och om du ska sälja inom kort så kommer själva lånekostnaden att bli minimal eftersom du kan lösa ut lånet när som helst.

Lendo.se så samlas bankerna för att erbjuda dig olika räntor och villkor och det görs bara 1 enda kreditupplysning. Du har svar inom 24 timmar med erbjudanden från upp till 25 banker och själva ansökan tar bara en minut att fylla i.

3. Höja bolånet - Lån för underhåll och renovering

För dig som inser att grunden behöver dräneras om eller att taket måste bytas har antagligen ett intresse i att binda kostnaderna för huset till de bolån du redan har. 

Steg för steg om du ska låna till renovering genom att höja bolånet:


1.
Kontakta din nuvarande bank eller gör en intresseanmälan för att eventuellt lägga om bolånet (och ta med den tänkta renoveringen) på MittBolån där du inom 24 timmar får en egen bolånehandläggare som kan hjälpa dig.

2. Var beredd på att du kan behöva göra en skriftlig värdering genom mäklare (kostar cirka 2 500 kronor) för att intyga husets värde nu och även få en uppskattning på vad det är värt efter din renovering. Hos Skandiamäklarna får du bra hjälp, de är ett rikstäckande mäklarbolag vars specialitet är bostadsvärdering.

3. Räkna med att själva låneprocessen tar minst 5 arbetsdagar efter att allt är inskickat.

4. Om det inte finns några hinder (läs nedan) så har du dina pengar godkända och utbetalda efter ytterligare några dagar och kan därefter börja med din renovering.

hinder för att låna till renovering genom att utöka bolånet

Hinder för att låna till renovering genom höjda bolån

Om du ska låna till renovering genom att höja bolånet så gäller det att se upp. Sen det nya amorteringskravet infördes så kan en höjning göra att du måste amortera (eller amortera mer än vad du gör i dagsläget). Det innebär att om du:

 • Har lån på över 50% av din bostads värde så måste du amortera 1% av lånet
 • Har lån på över 70% av din bostads värde så måste du amortera 2% av lånet
 • Har bolån som överstiger 4,5 gånger din årslön (innan skatt) så måste du amortera 1% extra - oavsett hur mycket av din bostad du äger.

Tänk även på att om du ska höja bolånet för en renovering så kan det tillkomma kostnader för nya pantbrev och uppläggningsavgifter.

Ett privatlån eller blancolån kan i vissa fall vara en lösning och med dagens amorteringskrav den enda utvägen för en del.

4. Byggnadskreditiv - Lån för riktigt stora renoveringar

Det tredje sättet är det minst förekommande och är enbart till i de lägen när man ska göra riktigt stora förändringar så som till- eller ombyggnationer där kostnaderna uppgår till över 1 miljon kronor eller mer.

Exempel på när ett byggnadskreditiv är aktuellt är normalt vid nybyggnation men även om man ska bygga till, allt från en extra våning till att totalrenovera och helt byta standard på ett hus.

Byggnadskreditiv är ett ofärdigt lån utan säkerhet

Bankerna använder sig av byggnadskreditiv när det inte finns någon säkerhet utan allt hänger på byggnadsprojektets färdigställande. 

Du betalar heller ingen ränta förrän du utnyttjar själva lånet. Det finns antagligen ett tak satt men alla fakturor som ska betalas skickas till banken för betalning. Först därefter börjar räntan ticka på den exakta kostnaden. 

I och med att lånet inte har någon säkerhet så är räntan högre än på ett bolån. Dock så när projektet väl är klart så omvandlar man kreditivet till ett bolån. 

5. Hur mycket behöver du låna för en renovering?

Hur mycket du behöver låna för att fräscha upp din bostad eller underhålla ditt hus varierar. Att pengarna man lånar helt plötsligt inte räcker till är en mardröm som onödigt många går igenom.

Här följer några tips att ta till sig om du är osäker på hur mycket du behöver låna för din renovering:

 • Om du ska leja ut arbetet så ta kontakt med minst 3 stycken hantverkare för offert. Du bör leja ut arbeten om de rör exempelvis badrum, tak och installationsarbeten (el, vatten, ventilation och dylikt).
 • Ska du utföra arbetet själv så gör noggrann planering av vad som ska göras och inte minst räkna på materialkostnaderna. 

Genom våra resurssidor för beräkningar och kalkyler så kan du även beräkna vissa kostnader för att renovera eller ersätta det gamla. 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of