Hushuvud

Höja värdet på hus och lägenhet genom att renovera innan försäljning

höj värdet på hus och lägenhet innan försäljning

Att höja värdet på hus eller lägenhet inför en kommande försäljning kan vara värt att titta närmare på. Även för dig som ska bo kvar så är en värdehöjande insats många gånger väl värt pengarna vid en framtida försäljning, plus att du håller din bostad underhållen och snygg. 

Här går vi igenom vad du kan göra för att höja värdet på ditt hus eller lägenhet om du har kort om tid, exempelvis inför en visning eller redan innan du kontaktar en mäklare. Missa inte beräkningshjälpen längre ner, där du kan räkna ut uppskattade kostnader för en renovering innan du säljer.

 • 1. Hur mycket tid har du på dig innan försäljning?

 • 2. Fokusera på första intrycket

 • 3. Vilka kostnader innebär en renovering inför försäljning? (+ räknehjälp)

 • 4. Hur mycket höjs värdet efter en renovering?

 • 5. Enkla detaljer att fixa inför försäljning

 • 6. Så kan du finansiera en renovering inför försäljning

1. Hur mycket tid har du på dig?

Går du i säljartankar och planerar för framtiden eller till och med vet att X veckor fram i tiden så är det en fotografering inplanerad? 

Ju kortare tid du har på dig desto mindre handlar det om att höja grundvärdet på huset eller lägenheten genom större renoveringar. Sträva istället efter att skapa en bild av ett boende som är snyggt och  fräscht. Den första tanken hos en köpare ska vara att "här kan man ju flytta in direkt".

Det tankesättet får även stöd från en rapport framtagen av Skandiamäklarna där man frågade de som kom på visningar vad för slags boende de var ute efter. Bara 3% var ute efter något att renovera själva och höja värdet på, medan 37% ville ha något som var mer eller mindre klart för inflyttning.

 • Köpare som letar renoveringsobjekt

  0%
 • Köpare som vill kunna flytta in direkt

  0%

2. Fokusera på första intrycket

Vad du kan göra för att öka värdet på ditt hus eller lägenhet inför försäljning skiljer sig naturligtvis mellan varje enskilt boende. Det enkla svaret är att genom att göra genomgående eller större förändringar fungerar något bättre, eftersom det är först efter att en spekulant tagit in det stora som den börjar titta på detaljerna.

Försök föreställa dig hur en visning går till. Först kommer man in i en hall, kanske vidare till ett större allmänrum där mäklaren står under visningen och så går man runt. Många tittar noggrannare på köket och sedan kommer badrummen. I sovrum så blir det ofta en snabbare titt för att konstatera om det finns förvaring och plats för sängar.

Där folk först kommer in (hallen)och där de för första gången stannar upp (strax efter att de har hälsat på mäklaren) och ser sig omkring är viktiga ytor att ge lite extra tid när man renoverar inför försäljning.

3. Vilka kostnader innebär en renovering inför försäljning?

Eftersom varje bostad är annorlunda så är det svårt att säga exakt. Därför har vi gjort en räknehjälp för enklare uppskattning av renoveringskostnader. Den funkar självklart lika bra om du ska göra om ett rum även om du inte ska sälja din bostad!

Renovera väggar och golv innan försäljning

UPPSKATTA KOSTNADEN FÖR ATT MÅLA OM

UPPSKATTA KOSTNADEN FÖR ATT TAPETSERA OM

 

UPPSKATTA KOSTNADEN FÖR ATT LÄGGA NYTT GOLV

Renovera köket innan försäljning

Köket kan också vara idé att ta itu med inför en försäljning. Köksluckor brukar vara det som är mest iögonfallande. Om dessa är slitna och är av standardmått så går det att köpa nya luckor.

Har du däremot ett något äldre kök med slitna luckor så kan det vara svårt att hitta någon ersättning. Du får dock ett jättebra resultat om du lämnar in de för omlackering, dessutom så är kostnaden för omlackering ofta mindre än om du skulle köpa helt nya. Räkna med en kostnad om cirka 10 000 kronor för ett normalstort kök. Smäller du sen på nya handtag (3 000 - 4 000 kronor) så är köket i princip som nytt.

Fräscha upp badrummet innan försäljning

Ett badrum är enklare att fräscha upp än vad man tror. Trots att det är ett rum för rengöring så är det också en bostads smutsigaste och dammigaste rum. En ordentlig rengöring hjälper ofta, så hyr en ångmaskin för att få bort allt det ingrodda. Du kan även i ett kaklat badrum snygga till fogarna med förbättringsfärg. 

Om badrumsmöblerna är slitna så kan det vara värt att byta ut dessa. De drar ofta ögonen till sig. Beroende på övrig standard i din bostad, som du kanske vill matcha, så är kostnaden varierande för nya badrumsmöbler. Du kan hitta bra och moderna badrumsmöbler på IKEA för några tusenlappar likväl som du kan investera i designmöbler för tiotusentals kronor.

Glöm för allt i världen inte att dra av för kostnaden för renoveringen i din deklaration. Det räknas nämligen som en avdragsgill förbättringsutgift. Gör du en renovering för 50 000 kronor så spara alla kvitton och kvitta sedan det mot den förmodade vinsten du gjort efter försäljningen av ditt hus eller lägenhet. Om du dessutom gör renoveringen direkt innan försäljning så kan du omöjligt behöva sätta ned avdraget på grund av slitage eftersom tiden mellan renovering och försäljning är försumbar.

Få ut mer av din renovering

Om du bor i lägenhet så kanske du inte har så stor möjlighet att ta hem varor från ett byggvaruhus. Eller så har du helt enkelt inte tid till att både köra hem nytt material och renovera. Genom att handla på Byggmax så håller du inte bara nere kostnaderna genom billiga byggvaror utan kan med deras hemleverans spara tid. Nu för tiden har de ett välsorterat utbud både vad gäller färger, verktyg och golv för enklare renoveringar. Besök Byggmax.se för att enkelt klicka hem det du behöver. Och skulle du av någon anledning behöva komplettera med något litet eller ska blanda till en viss sorts färg så finns Byggmax-butikerna i nästan varje stad.

4. Hur mycket höjs värdet efter en renovering?

Det finns mäklare som efter erfarenhet uppger att en uppfräschning av väggar och golv kan höja värdet på en bostad med minst 50 000 kronor. Och detsamma skulle gälla för att rusta upp köket. Hur de får fram de siffrorna vet vi inte. 

Så exakt hur mycket du höjer värdet på huset är helt omöjligt att svara på eftersom det inte finns något att jämföra med. Det som en renovering inför försäljning däremot ofta leder till är att:

a) du attraherar fler spekulanter att komma och kolla

b) när de väl är där så får de en känsla av fräscht och snyggt

c) de kan själva tänka sig köpa din bostad och ser sig själv flytta in

Kom ihåg att det är de 37% som vill kunna flytta in direkt som du ska få intresserade. För med fler intressenter så är chansen till en budgivning större. Och med budgivning så ökar sannolikt slutpriset till att landa över ditt utgångspris.

Om du har tid så kontakta mäklare efter att du har renoverat inför försäljning. Då slipper du känna dig stressad över att startskottet för försäljningen redan har gått och dessutom så kan det du har gjort påverka mäklarens värdering av ditt boende till att bli högre.

Ett tips om du inte redan har kontaktat mäklare så kan du spara tid och pengar genom att låta mäklarna komma till dig istället. Genom att bara fylla i en intresseanmälan på Mäklarofferter så blir du själv kontaktad och får offerter att jämföra med. Tjänsten är helt gratis och tar inte mer än någon minut att fylla i.

5. Enkla detaljer att fixa inför försäljning

Vi har tagit upp att det är första intrycket som består och att det får man genom att se till de större ytorna eller delarna i en bostad. Men det finns saker som inte kostar så mycket att fixa med och som handlar mer om detaljer. Exempel på detta är:

 • Gnisslande gångjärn i dörrar - går supersnabbt att smörja upp
 • Måla lister, socklar och foder - kostar inte många hundralappar och tar inte heller överdrivet lång tid att ordna med
 • Ta bort gamla ingrodda fläckar - hyr eller köp en ångmaskin, den gör underverk med fula fläckar
 • Märken och fläckar på ytterdörr och garderobsdörrar - använd ett suddgummi och sudda bort fläckarna 

Även rengöring, plocka och ställa i ordning är viktigt, åtminstone inför en visning. Har du mycket prylar kan det vara smart att redan nu planera för att flytta ut en del och lagerföra dessa under tiden som du fixar i ordning och bjuder in till visning.

6. Så kan du finansiera en renovering inför försäljning

Det är inte alla som har pengar till att lägga 50 000 till 100 000 kronor på en renovering med målet att kunna få ut mer, antingen redan vid en första värdering från mäklare och sen så klart vid själva försäljningen.

Det finns därför två varianter av lån som du kan ta för att få loss pengar för en renovering. Och om du ändå ska sälja så kan du snabbt betala tillbaka och slipper därför längre tid med räntor.

Alternativ 1: Privatlån

Det allra vanligaste och snabbaste (minst krångliga) är ett så kallat privatlån, även kallat blancolån. Om du tänker renovera utan att sälja din bostad så kan man även ta ett privatlån och senare baka in det i bolånet.

Ett privatlån ansöker du enklast genom Lendo.se. Där görs det bara en enda kreditprövning och du får alla banker samlade på ett ställe. Du kan därefter välja det lånet som passar dig bäst.

Det är betydligt enklare att först höja värdet på din bostad genom renovering och sen baka in det i bolånet, det eftersom bankerna har blivit hårdare på att "låna på huset" - vilket är alternativ nummer två.

Alternativ 2: Höja bolånet

Det kan låta attraktivt att öka på bolånet med hänsyn till de lägre räntorna. Men bankerna har blivit hårdare när det gäller att höja bolånet för att renovera. Det är ofta en omständlig process där du förväntas:

 • Värdera huset innan genom skriftlig värdering från en mäklare
 • Boka tid, sitta i möte med handläggare och invänta papper för påskrift med mera
 • En del banker kräver även en värdering efter renoveringen, eller "bevis" på att du faktiskt har höjt värdet på huset (som de faktiskt äger del av)

Tänk även på att du måste ha låneutrymme på huset. Du kan bara ha lån på maximalt 85% av huset men även de som ligger på runt 70% nekas ofta att låna till mer. Se även upp så att du inte blir tvungen att amortera för att du höjer bolånet för att bekosta en renovering. Du bör hålla koll på den punkten och diskutera det med banken.