Hushuvud

hur länge håller vitvaror

Hur länge håller vitvaror? - Teknisk livslängd för vitvaror

Hur länge en vitvara håller beror helt på vilken typ av maskin eller apparat vi pratar om. Det skiljer sig mellan de olika slagen och självklart beror livslängden på hur mycket du är beredd att betala. Pris och garantier bestämmer i första hand, även om det finns människor med exemplar som hållit långt över förväntan. Vi på Hushuvud har åratal av erfarenhet från fastighetsvård och -skötsel, besiktning och kontroll och delar i den här artikelserien med oss om våra erfarenheter och reder ut myterna och fakta kring vitvarors hållbarhet och vad du bör tänka på vad gäller allt från installation till underhåll av vitvaror.

Klicka för att läsa en artikel eller scrolla ner för 3 myter om vitvarors livslängd.

hur länge håller vitvaror, kyl och frys

Hur länge håller en kyl och frys?

Vi går igenom hur länge en kyl och frys kan tänkas hålla och hur du kan förlänga den livslängden. Här får du enkla tips för att undvika skada på grund av en trasig kyl eller frys och hur du gör om olyckan är framme.

hur länge håller vitvaror, tvättmaskin

Hur länge håller en tvättmaskin?

Här kan du läsa om livslängden på en tvättmaskin och vad du kan göra för att få den att hålla längre. Säker placering, installation och hjälpmedel så att du inte råkar ut för vattenskador. 

hur länge håller vitvaror, diskmaskin

Hur länge håller en diskmaskin?

Gamla eller felinstallerade diskmaskiner har genom åren varit riktiga bovar när det gäller vattenskador och mindre bränder i kök. Här får du veta hur du undviker dessa samt hur du gör för att få din diskmaskin att hålla längre.

hur länge håller vitvaror, spis och ugn

Hur länge håller en spis och ugn?

Det kan inte vara så mycket som går sönder på en spis eller ugn, eller? Här är de vanligaste orsakerna till att en ugn eller spis går sönder och hur du förlänger livstiden.

ANNONS:

Myt 1: Vitvaror var bättre förr!

Ja, det stämmer att en vitvara höll längre förr eftersom det fanns en stor eftermarknad (service och reparation) som höll vitvaror och maskiner vid liv. Det berodde på att dåtidens teknik var enkel att hantera.

Nej, det stämmer inte för den enkla tekniken var samtidigt fruktansvärt energikrävande. Med bättre styrning och övervakning i en vitvara så har de senaste 20-25 åren fokuserat på att spara energi och förbrukning av både produktkomponenter, el och vatten. Något som dåtidens maskiner, i sin enkelhet, inte klarade av. En diskmaskin från idag sparar exempelvis 3 gånger så mycket vatten och el i jämförelse med en för 20-30 år sedan.

Priserna på vitvaror har också gått ner tack vare förbättrad produktion och återvinning av material.

Det har alltså blivit billigare att köpa nytt och bättre, jämfört med dåtidens vitvaror. I kombination med att det har blivit svårare och dyrare att reparera de komplexa funktioner, chip och styrinstrument som håller nere energi- och vattenbesparingen.

Myt 2: Vitvaror SKA hålla i minst 15 år.

Tidigare så har bland annat Konsumentverket gått ut med sina tolkningar och undersökningar kring ekonomin i ett hushåll, bland annat för vitvaror. 

Särskilt en undersökning som sa att vitvaror ska hålla i minst 15 år fick särdeles stor spridning. Det var många då som sprang till sina butiker för att reklamera tvättmaskinen som "bara" hållit i 9 år. Problemet med undersökningen var att den baserade sig på uppgifter från fastighetsförvaltning för bostads- och hyresrätter. Till problemet:

  1. En fastighetsförvaltare arbetar inte med teknisk livslängd utan med ekonomisk livslängd. De strävar därför att hålla en maskin (ofta dyr att köpa in) vid liv, så länge som möjligt. De har därför en organisation där de faktiskt gör service och reparation på vitvaror. Det lönar sig när en servicetekniker kan ha uppåt 400 maskiner att serva och reparera under ett år.
  2. En fastighetsförvaltare köper ofta in det bästa som ska hålla längst och får bättre priser tack vare mängden. Även längre garantier och gratis reservdelar förekommer som incitament för att man ska köpa ett visst märke.

Så glöm den gamla jämförelsen. Den är utdaterad och sedan länge borttagen som information. Nu för tiden så gör Konsumentverket ett betydligt bättre jobb på att testa olika maskiner istället för att dra alla över en kam.

Det som avgör hur länge en vitvara håller är främst pris och garanti. Du väljer själv om du vill investera i något billigare som kanske behöver bytas efter 10-12 år eller något där garanti och märke utlovar en längre livslängd.

Myt 3: Vitvaror samlas på hög på återvinningen!

Om du någonsin har försökt lyfta en vitvara så märker du ganska snabbt att det är tunga pjäser. Det är för att de innehåller mellan 90-95% metaller. Och det fina med metaller är att det är världens mest återvunna materialtyp. Så tack vare metallinnehållet är det inte bara i Sverige som det återvinns vitvaror - i andra länder är det en väldigt attraktiv vara att handla med i återvinnings- och sophanteringsaffärer (ja, det finns en sådan marknad och den är gigantisk).

Men visst har vi blivit något av experter på slit och släng i dagens samhälle. Inte bara för att vi kräver mer prylar, utan även för att det går så snabbt framåt med ny produktutveckling.

Tack och lov så bor vi i ett land som har en välfungerande återvinningshantering. Det gäller inte minst vitvaror där återvinningen av kylar, frysar och tvättmaskiner bland annat övervakas av Naturvårdsverket och är en del av tillverkarnas livscykel för de maskiner de säljer. De uttjänta vitvaror som står på återvinningsstationen är inte kvar särskilt länge innan de demonteras och sorteras.

Om du verkligen vill ha en vitvara som håller i längden och bidra till en minskad miljöpåverkan så är det i slutändan helt i dina händer att välja vitvaror som håller längre.